Όμηρος, 8ος αι. π.Χ.

Ιλιάς / Όμηρος ; εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Παναγιώτης Γιαννακόπουλος. - Αθήνα : Κάκτος, 1992-1994. - 3 τ. ; 22 εκ. - Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Οι Έλληνες ; 87-92 .

Κείμενο στα Αρχαία και Νέα Ελληνικά σε αντικριστές σελίδες.

Περιέχει βιβλιογραφίες και ευρετήριο.

Τ. 1. Ραψωδίες Α-Δ -- τ. 2. Ραψωδίες Ε-Θ -- τ. 3. Ραψωδίες Ι-Μ -- τ. 4. Ραψωδίες Ν-Π -- τ. 5. -- Ραψωδίες Ρ-Υ -- τ. 6. Ραψωδίες Φ-Ω.

Ραψωδίες Α, Β, Γ, Δ. Λοιμός στο στρατόπεδο των Ελλήνων. Ο Αγαμέμνων παίρνει τη Βρισηίδα από τον Αχιλλέα. Οργή του Αχιλλέα. Ο Δίας προστάζει τον Αγαμέμνονα να αρχίσει ο πόλεμος. "Κατάλογος των πλοίων". Μονομαχία Μενέλαου και Πάρη. Ο πόλεμος ανάβει.
Ραψωδίες Ε, Ζ, Η, Θ. Ανδραγαθήματα του Διομήδη, θάνατος του Τληπόλεμου. Ο Έκτωρ συνομιλεί με την Ανδρομάχη και φεύγει για τον πόλεμο. Μονομαχεί με τον Αίαντα. Συνέλευση των θεών. Ο Δίας τους επιβάλλει ουδετερότητα. Νίκες των Τρώων.
Ραψωδίες Ι, Κ, Λ, Μ. Ο Αγαμέμνων αποφασίζει αποχώρηση των Ελλήνων. Νέστωρ και Διομήδης το αποτρέπουν. Κατάσκοποι στο στρατόπεδο των Τρώων. Φόνος του Δόλωνα. Οι στρατιώτες του Έκτορα χτυπούν τους ανδρειότερους Έλληνες. Ανδραγαθήματα του Αγαμέμνονα. Μάχη γύρω από τα τείχη των Ελλήνων.
Ραψωδίες Ν, Ξ, Ο, Π. Μάχη κοντά στα πλοία. Η Ήρα κοιμίζει τον Δία και ο Ποσειδώνας βοηθάει κρυφά τους Έλληνες. Ο Αίας τραυματίζει τον Έκτορα. Ο Δίας το αντιλαμβάνεται και οργίζεται. Σκληρή μάχη κοντά στα πλοία. Ο Πάτροκλος φορά την πανοπλία του Αχιλλέα και βγάζει τους Μυρμιδόνες στη μάχη. Ο Έκτωρ σκοτώνει τον Πάτροκλο.
Ραψωδίες Ρ, Σ, Τ, Υ. Σκληρή μάχη γύρω από το σώμα του Πάτροκλου. Ανδραγαθήματα του Μενέλαου. Ο Έκτωρ παίρνει τα όπλα του Αχιλλέα, για τον οποίο κατασκευάζει καινούρια ο Ήφαιστος. Η οργή του Αχιλλέα παύει, και ο ήρωας ορμάει στη μάχη. Οι θεοί διχάζονται, άλλοι πολεμούν στο πλευρό των Ελλήνων, άλλοι των Τρώων.
Ραψωδίες Φ, Χ, Ψ, Ω. Ο Αχιλλέας εκδικείται τον φόνο του Πάτροκλου. Μάχη στον ποταμό Σκάμανδρο. Ο Αχιλλέας σκοτώνει τον Έκτορα και σέρνει το σώμα του γύρω από τα τείχη της Τροίας. Έπειτα οργανώνει αθλητικούς αγώνες στη μνήμη του Πάτροκλου. Ο Πρίαμος παίρνει το πτώμα του Έκτορα και παραθέτει δείπνο στη μνήμη του.
Ο Όμηρος, ο μέγιστος επικός της Ελληνικής αρχαιότητας, έζησε τον 8ο π.Χ. αιώνα. Η χρονολόγησή του όμως είναι αμφισβητούμενη. Σχετικά με την καταγωγή του φιλονικούσαν πολλές πόλεις, από τις οποίες η Σμύρνη είχε μάλλον τις δικαιότερες απαιτήσεις. Για τη ζωή του πλάστηκαν πολλοί μύθοι. Κατά την επικρατέστερη παράδοση, πέθανε στην Ίο. Εκτός από την "Ιλιάδα" (15.692 στ.) και την "Οδύσσεια" (12.110 στ.), του αποδίδονταν από την αρχαιότητα και άλλα έργα. Τα δύο μεγάλα έπη του είναι θεμελιώδη για την Ελληνική ιστορία και παιδεία. Ο Πεισίστρατος τον 4ο μ.Χ. αι. συνήγαγε τα Ομηρικά ποιήματα, τα οποία, μετά από επεξεργασία κυρίως από τους Αλεξανδρινούς και μετά από διορθώσεις κατά τους νεότερους χρόνους, παραδόθηκαν μέχρι εμάς.

9603521132 9603521140 9603521159


Όμηρος, 8ος αι. π.Χ. --Μεταφράσεις στα Νέα Ελληνικά.


Επική ποίηση, Ελληνική--Ιστορία και κριτική.

881.1